Amerikaanse Stekelbessenmeeldauw
Het is een algemeen voorkomende ziekte in ons land die zeer ernstige schade kan veroorzaken. Zij werd in België voor het
eerst gesignaleerd in het begin van de twintigste eeuw.
Ook de rode trosbessen kunnen aangetast worden.
Ziekteverschijnselen
Gewoonlijk begint de ziekte aan de bladeren van de onderste takken. Zij breekt doorgaans uit rond einde mei begin juni.
Aanvankelijk bemerkt men aan de bladonderzijde een witte schimmellaag die geleidelijk dikker wordt. Massa's sporen worden
gevormd en zetten de ziekte voortdurend verder. Bladval treedt op. Na een zekere tijd neemt deze schimmellaag een
opvallend donker bruine tint aan, wegens het vormen van menigvuldige peritheciënvruchtlichamen.
Gewoonlijk na de bladaantasting worden de koppen van de scheuten besmet. De jeugdige weefsels zijn eveneens wit bepoederd,
verschrompelen en sterven. Onder het dode topeinde lopen nieuwe ogen uit die op hun beurt aangetast worden. Het is vooral op
deze zieke twijgen dat de bruin verkleurende schimmellaag zichtbaar blijft.
Ook de bessen blijven niet gespaard. Zij worden overtrokken met schimmelpoeder, vertonen bruine vlekken en worden ongenietbaar
wegens hun bittere smaak.
Schade
Het is hoofdzakelijk aan jonge stekelbessenstruiken dat de meeste schade veroorzaakt wordt.
Warm vochtig weer werkt de verspreiding van deze witziekte in de hand.
Overwintering van de zwam en lentebesmetting
Deze meeldauwzwam overwintert in haar peritheciënvruchtvorm op het hout in de hogervermelde bruine schimmellaag die
duidelijk op de twijgen zichtbaar blijft. In de lente worden ascosporen uitgestoten die de primaire infectie verwezenlijken.
Bestrijding
Reeds van voor de bloeitijd moeten zieke twijgen regelmatig opgeruimd worden.
Ook het gebruik van resistente rassen is belangrijk.
Overbemesting maakt planten extra gevoelig voor schimmels.
Het belangrijkste uitgangspunt is de juiste standplaats zodat de plant sterk genoeg is om schimmelinfecties te weerstaan.
Spuiten met een heermoesextract versterkt de plant. Gebruik 1 kilogram vers of 150 gram droog materiaal op 10 liter water.
Laat 15 minuten koken en 12 uur trekken. Zeef en verdun 10 keer. Behandel de planten om de drie weken.